Wat is Zijnsoriëntatie

Zijnsoriëntatie is een modern pad van verlichte levenskunst waarin moderne psychologische inzichten versmelten met klassieke, oosterse spiritualiteit vanuit een lichaamsgericht vertrekpunt. Zijnsoriëntatie betekent letterlijk: georiënteerd op Zijn, de altijd aanwezige gronddimensie van het bestaan. Als je je daarvan bewust wordt, kun je contactvol aanwezig leren zijn in het NU. De drukke monkey mind, overtuigingen, pijn en trauma’s hebben dan minder grip op je.

Ont-dekken wie je bent

Het startpunt is de afstemming op je lichaam en wat daar te voelen en ervaren is. Hoe meer belichaamd je bent, hoe meer bewust en aanwezig je kunt zijn. Op den duur kun je ervaren dat je lichaam juist een beetje ‘oplost’ en ervaar je de ruimere (spirituele) versie van jezelf. “Wie ben ik eigenlijk achter wie je dacht te zijn?”  Voorbij de identificatie met het lichaam, emoties, gedachten, ideeën, overtuigingen, pijn en trauma’s ligt een heel universum.

In de open ruimte van (bewust) Zijn, ontdek je dat vrijheid een innerlijke ervaring is. Die is er altijd, het is niet iets wat als een punt in de toekomst ligt. Patronen, gevoelens, emoties, gedachten, ze zijn er allemaal, maar je identificeert je er minder mee. Hierdoor ervaar je minder onrust, verkramping, innerlijke strijd, gedoe in relaties. Je dissocieert niet van wat je ervaart, je valt er ook niet mee samen, zodat je kunt kijken en liefdevol dichtbij kunt zijn.

Voelend leven in het NU

Zijnsoriëntatie een manier van leven en een constructieve, liefdevolle manier van jezelf begeleiden. ranunculus, buttercup, white flower-991215.jpgHet maakt presentie mogelijk, volledig aanwezig zijn in het moment. Dat maakt het leven rijk. Het helpt je enorm als het leven ingewikkeld is. Het doel is niet van pijn af te komen. Pijn, verlies, ziekte, het hoort nou eenmaal bij het leven. Wat het pas echt lastig maakt, is hoe we ons relateren aan die pijn of wat ons overkomt. Dat lijkt een dooddoener, maar maakt een groot verschil! Het zijn vooral onze ideeën en gedachten erover, het verzet ertegen, niet voelen of samenvallen met emoties, pijn of innerlijke delen wat lijden, innerlijk pijn en gedoe in relaties creëert.

Voelend vermogen, vrij bewustzijn en presentie kun je trainen! Zo kun je aanwezig blijven in het moment, ook als het moeilijk is. Ik noem het altijd als het vermogen tot de waarnemer kunnen zijn die met gepaste afstand kan observeren wat er innerlijk is aan triggers, sensaties, beelden, emoties, gedachten. Door deze afstand kun je juist heel goed zorgen voor al die innerlijke delen en gewaarwordingen zonder eraan vast te klampen. Het is een ervaringsgerichte manier van zijn waar je voelend vanuit een ‘felt sense’ (bewust van je lichaamssensaties) aanwezig blijft bij die ervaring en kunt kiezen voor constructieve keuzes. Spiritueel Zelfleiderschap kun je dat noemen. Op die manier kun je een heel goede, liefdevolle ouder en begeleider (coach!) zijn voor jezelf.

Zijnsoriëntatie op een (nooit helemaal volledig) rijtje:

 • Zijnsoriëntatie is ervaringsgericht en gericht op wat er hier & nu is. Hier leren je (innerlijk) verzet te staken, je neiging tot controle los te laten én op een gezonde en constructieve manier invloed leren uitoefenen is de uitdaging en de bevrijding.
 • Waar je vanaf wil blijft bestaan, wat je omarmt en mag bestaan, laat zijn grip op jou los. Dit Zijnsprincipe geldt altijd, of het nou in je dagelijks leven is, je persoonlijke beoefening of in coaching/ training, breathwork, (yin) yoga en lichaamswerk.
 • Het is een integratieve en holistische benadering die uitgaat van de verbinding tussen lichaam, geest en ziel.
 • Zijnsoriëntatie is een radicaal positieve zelfbenadering – zelfrespect en zelfliefde voor jezelf en alles wat zich in je voordoet is uitgangspunt. Alles komt voort uit het fundamenteel goede dat je in wezen bent.
 • Het helpt je jezelf ervaren als het liefdevolle bewustzijn achter alle verschijningsvormen (ook de hatelijke, lelijke, dramatische, apathische…)
 • Je basishouding t.o.v. alles wat er in jou gebeurt is vriendelijk, compassievol, omvattend, liefdevol zelf-confronterend en inclusief.
 • Je ontwikkelt een arsenaal aan tools waarmee je jezelf in het dagelijks leven heel goed kunt begeleiden én een diepgaande persoonlijke spirituele bedding voor jezelf creërt.
 • Radicale eerlijkheid en een radicaal positieve houding t.o.v. jezelf en alles wat er in je leeft, verandert als vanzelf de relatie met anderen ten positieve.
 • (Spiritueel) Zelfleiderschap is hierbij belangrijk. Om te Zijn en iets te zijn, zul je zelf iets moeten doen, ook als het inhoudt dat je stopt met controle uitoefenen en manipuleren. Het vraagt moed en innerlijke kracht om jezelf consequent positief te benaderen en begeleiden. Het brengt je innerlijke vrijheid, rust, ruimte voor authentiek en spontaan zijn, diepere verbinding met anderen.
 • Door alles wat je ervaart te benaderen met een accepterende houding (ook het verlangen om er vanaf te willen), kan kramp en pijn (fysiek, mentaal, emotioneel) verzachten en heeft het minder grip op je
 • De lagen, krappe jasjes, die voorkomen dat je spontaan jezelf kunt zijn, leg je een voor een af, zodat je groeit in autonomie en authenticiteit en er ruimte komt voor levenslust en levenslust!

In coaching zijn deze Zijnsgeoriënteerde grondhouding en de vele technieken, oefeningen, meditaties, visualisaties, (energetisch) lichaamswerk en dieptewerk de onderstroom. Het is een uitstekend te combineren met breathwork en andere vormen van (energetisch) lichaamswerk. Ik werk polyvagaal- en traumasensitief. De opleidingen die ik gevolgd heb, vind je hier.

lotus, flower, bloom-978659.jpg

Wil je meer weten over Zijnsoriëntatie, kijk dan ook eens op de website van Centrum Zijnsoriëntatie waar ik mijn vierjarige, diepgaande coachopleiding gevolgd heb. https://www.centrumzijnsorientatie.nl/wat-is-zijnsorientatie/

Ben je op zoek naar een korte Zijnstraining, houd dan www.dejasvanjos.nl in de gaten. In samenwerking van Centrum Zijnsoriëntatie verzorg ik na de zomer de avondcursus Zelf-liefde, Zelf-acceptatie en Zelf-vertrouwen.

Deelnemen aan een Zijnscirkel voor vrouwen is een fijne, laagdrempelige en fijne manier om kennis te maken met het Zijnsgeoriënteerde werkvormen, (energetisch) lichaamswerk en breathwork. Daarnaast een diepgaande manier om te delen en helen met andere vrouwen. Klik hier: https://dejasvanjos.nl/zijnscirkel-voor-vrouwen/

Menu