Groeipijn

Groeipijn


Ook al wist ik dit al wel, toen ik een paar weken geleden in de auto zat na een bezoek aan mijn lieve coach Monique Tijssen, landde ineens dit inzicht bij mij. Als je verliest, dan groei je. Ook al geeft dat groeipijn. Je kúnt alleen maar groeien als je je verlies durft te te lijden, je jezelf je verlies gunt en je pijn doorvoelt.
Je boosheid, schaamte, schuld. Een imago, overtuiging, oordeel of vanzelfsprekendheid. Een toekomstbeeld, lichaamsbeeld of probleem. Een gehechtheid aan iets waar je je bestaansrecht aan ontleent.

Als je durft te offeren waar je zo aan gehecht bent en te verwelkomen waar je juist vanaf moet, dan wordt verliezen vrijlaten. Vrijer worden. Dan is het geen loslaten, maar laat iets jou los. En dan komt er ruimte om te groeien, ademen, bewegen. Dat is vaak heel eng.Elke keer als ik een beweging durf te maken, dan is daar juist de angst. Want loskomen van iets of iemand betekent vrijer worden, maar roept ook het gevoel van eenzaamheid op dat zo diepgeworteld is.

Vroeger maakte ik dan een schijnbeweging. Met een schijnbeweging maken bedoel ik een door angst voor afwijzing of zichtbaarheid gestuurde keuze maken. Bijv. iets niet of juist wel zeggen, delen of doen om de lieve vrede te bewaren, ter goedkeuring of bevestiging door anderen. Beter leren voelen wat goed is voor mij i.p.v. me door bovenstaande angsten te laten leiden. Door lichaamswerk, yoga, meditatie, innerlijk werk sta ik meer in contact met mijn lichaam, binnenwereld en voel ik beter welke keuze zuiver voelt en welke niet. Dit is echt niet makkelijk, maar het levert wel vrijheid op. 

Dat zeg ik, omdat ik nu weet hoe het voelt als ‘het klopt’. Een beweging maken, het toch doen en dan energie en ontroering ervaren, maakt blij. Als het door te delen ook nog landt bij de ander, maakt dat dankbaar. Dan voel ik ‘het waarom van mijn willen’ en de zuiverheid van de stap die ik gezet heb of wil zetten. En dan zet ik ook de volgende, omdat ik het durf ondanks de angst. Dan is er wel groeipijn, maar vertrouw ik op Zijn en in mijn Zelf en dat waar ik vol voor wil gaan, omdat het klopt. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu